Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

03 September 2007

25,000 hektar projek ternakan di seluruh negara

KUALA TERENGGANU 2 Sept. – Kerajaan akan membangunkan kawasan seluas 25,000 hektar di seluruh negara dengan projek ternakan secara besar-besaran membabitkan pelaburan sebanyak RM2 bilion tahun depan.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, di bawah projek tersebut, Kerajaan Pusat membiayai kos kemudahan infrastruktur seperti jalan dan bekalan elektrik manakala syarikat swasta membangunkan 29 kawasan yang dikenal pasti.
Katanya, kementerian telah melantik sebuah syarikat perunding bagi menjayakan projek yang dianggap terbesar itu.
‘‘Butiran lengkap pelan projek itu akan saya umumkan akhir tahun ini atau awal tahun depan,” katanya kepada pemberita selepas menutup Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan 2007 di Taman Awam Batu Buruk di sini hari ini.
Hadir sama ialah Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Pembangunan Wilayah Negeri, Datuk Mohd. Jidin Shafee, Pengerusi Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas), Datuk Seri Abdul Rashid Abdul Rahman dan Pengerusi Persatuan Nelayan Kebangsaan (Nekmat), Mohamad Dolmat.
Dalam perkembangan berkaitan, Muhyiddin berkata, Terengganu akan menjadi sebuah negeri pengeluar utama makanan negara apabila Pelan Pembangunan Industri Makanan yang kini dilaksanakan secara berperingkat-peringkat dalam tempoh enam atau tujuh tahun akan datang selesai.
Beliau berkata, Terengganu berpotensi besar menjadi pengeluar utama makanan negara membabitkan ternakan, perikanan serta bioteknologi kerana ia mempunyai kemudahan asas mencukupi sebagai sebuah negeri pertanian.
Katanya, pelan pembangunan itu dilaksanakan hasil pertemuan dengan Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh semasa beliau melawat kementerian baru-baru ini dan pelan itu akan dilaksanakan sebaik sahaja urusan berkaitan selesai.
‘‘Sebahagian pelan pembangunan itu sudah dimulakan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) serta dirancang sehingga RMK-10 dengan dibiayai bersama Kerajaan Pusat, kerajaan negeri serta sektor swasta,” katanya.
Muhyiddin menambah, kerajaan mahu menggalakkan usahawan tani mengusahakan tanaman secara besar-besaran kerana bidang pertanian mempunyai daya maju.
Katanya, jika segala rancangan yang terkandung dalam pelan itu dilaksanakan, Terengganu akan menjadi sebuah negeri pengeluar produk pertanian utama negara dalam tempoh tujuh tahun akan datang.
Terdahulu Mohd. Jidin dalam ucapannya berkata, urus niaga bernilai RM50 juta dicatatkan selama tujuh hari sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan 2007 yang berlangsung sejak 27 Ogos lalu.

Read more...

Daftar Ahli Usahawantani

Followers

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP