Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

11 October 2009

Pembekal makanan laut Malaysia raih jualan RM16.6j

DUBAI 9 Nov. - Enam syarikat Malaysia yang mengambil bahagian pada Ekspo Makanan Laut Dubai 2009 di sini baru-baru ini, berjaya mencatatkan jualan yang disahkan dan potensi jualan yang dianggarkan berjumlah AS$4.9 juta (RM16.6 juta).

Menurut Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), perkembangan ini akan membantu meningkatkan lagi usaha untuk menembusi pasaran Timur Tengah.

"Berdasarkan kepada hasil ekspo berkenaan, saya rasa Timur Tengah termasuk negara-negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC), mempunyai potensi yang besar untuk produk makanan laut dari Malaysia," kata Ketua Pengarah LKIM Datuk Mustafa Ahmad kepada Bernama.

Mustafa mengetuai delegasi yang terdiri daripada wakil dari Persatuan Nelayan Kebangsaan Malaysia, Ambang Wibawa Sdn. Bhd., Seiko Marine Products Sdn. Bhd., Ocean Pac Sdn. Bhd., Golden Fresh Sdn. Bhd. dan Butterworth Iceworks Sdn. Bhd.

Menurut beliau, bakal pembeli dan peniaga dari Timur Tengah akan dijemput mengambil bahagian pada pameran makanan laut di Malaysia tahun depan.

"Kita akan mengatur lawatan ke kilang pemprosesan makanan laut kita bagi membolehkan mereka melihat dengan lebih dekat proses pengeluaran kita dengan harapan ini akan menghasilkan lebih banyak urus niaga perniagaan," katanya.

Mustafa menasihat pengeluar makanan laut Malaysia supaya menunjukkan komitmen sepenuhnya kepada kualiti dalam usaha mereka untuk melebarkan sayap ke luar negara.

"Mereka perlu berusaha untuk memenuhi piawaian Kesatuan Eropah dan piawaian antarabangsa yang lain untuk terus berkembang di luar negara," katanya.

Semasa menyokong kenyataan Mustafa itu, konsul pertanian Malaysia di Dubai, Abdul Razak Ahmad berkata, pembekal makanan laut Malaysia perlu mengambil kesempatan terhadap permintaan yang tinggi untuk produk makanan laut di Timur Tengah.

"Mereka perlu melihat rantau ini selain sasaran biasa seperti Jepun, Amerika Syarikat dan yang lainnya," kata beliau. — Bernama

UTUSANusahawantani.com

Daftar Ahli Usahawantani

Followers

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP