Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

26 May 2008

Ternak Cacing 2 : ModalModal yang diperlukan untuk permulaan ternak cacing ini tergantung berapa modal yang hendak di guna, karena dengan modal yang sedikit pun bapak sudah bisa, contoh bapak akan memulakan dengan jumlah cacing sebanyak 10 kg, yang pertama harus bapak lakukan adalah :1 . siapkan tempat cacing atau siapkan bekas cacing dengan ukuran minimal 60 cm x40cm, dan kotak ini bapak bisa buat dari kayu, plastik ataupun yang lainnya yang tersedia dan termurah cos nya menurut bapak sebanyak 10 unit.2 . siapkan juga rak tempat menyimpan bekas cacing tersebut sesuai dengan ukuran yang sesuai.3. siapkan media untuk cacing dan masukan media tersebut seberat 4kg untuk 1 kg cacing.4. setelah media semua terisi baru masukan benih cacing 10 kg tadi kedalam 10kotak yang sudah ada media masing-masing 1 kg.jadi sebetulnya modal tak perlu banyak dulu dan tempat pun bisa sedikit. kecuali bapak akan memulai dengan skala besar.

usahawantani.com

5 comments:

Daftar Ahli Usahawantani

Followers

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP