Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

01 August 2008

Projek Terung + Pisang

Alhamdulillah ....

Setelah hampir 6 bulan tergendala akhirnya projek tanaman pisang saya akan dimulakan .... Tanah seluas hampir 8 ekar ini sudah hampir siap dipagar . Sekarang kerja-kerja memelau dan merotor sedang rancak dilakukan menggunakan dua buah traktor jabatan pertanian . Semalam juga 3 buah lori tahi ayam telah sampai di ladang kami . Insyallah selepas siap semua kerja2 rotor ... kami akan memnaburkan tahi ayam tersebut di atas batas untuk tanaman terung . selepas itu batas tersebut akan dirotor sekali lagi dan dibiarkan selama dua minggu sebelum kam mula memasang plastik kalis rumpai . Sekarang kami telah mula menyemai biji benih terung bulat . Pondok untuk pekerja juga sedang dibina . Kami menggunakan 5 orang pekerja indonesia untuk projek ini . Semalam juga kami membaiki mesin air lama jabatan pertanian yang telah lama tidak digunakan . Pump tersebut boleh digunakan lagi . Pemasangan drip sistem juga sedang giat di lakukan . Insyallah semua kerja2 awal ini akan siap sebelum bulan puasa ini .

Untuk pisang kami masih lagi berkira2 budget samada untuk menggunakan benih tisu atau sulur sahaja . Harga sulur sekrang ini 70sen sementara tisu RM1.50 . anggaran sebanyak 5000 poko pisang akan ditanam berselang seli dengan terung .

GreenFarm Resources
Jerantut Pahang

Daftar Ahli Usahawantani

Followers

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP