Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir@Pulau Tawar


01 August 2008

Projek Terung + Pisang

Alhamdulillah ....

Setelah hampir 6 bulan tergendala akhirnya projek tanaman pisang saya akan dimulakan .... Tanah seluas hampir 8 ekar ini sudah hampir siap dipagar . Sekarang kerja-kerja memelau dan merotor sedang rancak dilakukan menggunakan dua buah traktor jabatan pertanian . Semalam juga 3 buah lori tahi ayam telah sampai di ladang kami . Insyallah selepas siap semua kerja2 rotor ... kami akan memnaburkan tahi ayam tersebut di atas batas untuk tanaman terung . selepas itu batas tersebut akan dirotor sekali lagi dan dibiarkan selama dua minggu sebelum kam mula memasang plastik kalis rumpai . Sekarang kami telah mula menyemai biji benih terung bulat . Pondok untuk pekerja juga sedang dibina . Kami menggunakan 5 orang pekerja indonesia untuk projek ini . Semalam juga kami membaiki mesin air lama jabatan pertanian yang telah lama tidak digunakan . Pump tersebut boleh digunakan lagi . Pemasangan drip sistem juga sedang giat di lakukan . Insyallah semua kerja2 awal ini akan siap sebelum bulan puasa ini .

Untuk pisang kami masih lagi berkira2 budget samada untuk menggunakan benih tisu atau sulur sahaja . Harga sulur sekrang ini 70sen sementara tisu RM1.50 . anggaran sebanyak 5000 poko pisang akan ditanam berselang seli dengan terung .

GreenFarm Resources
Jerantut Pahang

0 comments:

Followers

Ulasan Terkini

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP