Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

24 January 2012

Petua Tanam Ubi Kayu Boleh Kaya

Ini Petua lama, tetapi HEBAT.

Kepada anda yang nak menanam Ubi Kayu supaya isinya lebih banyak dan berkualiti tinggi, gunakan petua ini, tak payah guna modal sesen pun, cuma guna sedikit tenaga je, hasilnya 2 -3 kali ganda anda akan perolehi.

Seringkasnya. Inilah petuanya.

Ambilkan batang Ubi Kayu potong-potong simpan ditempat sejuk 1 -2 hari sehingga getahnya hilang.
Langkah kedua belah dua atau empat bahagian bawah batang Ubi yang telah dipotong-potong untuk dijadikan benih tanaman tadi. Bukakan belahan tadi, sekang dengan sedikit batu kecil ke atau apa-apa je bahan supaya kelihatan terkangkang sedikit bahagian belahan tadi.

Langkah ketiga tanamlah batang Ubi Kayu tadi diatas batas atau lubang tanaman yang telah digembur tanahnya.

Penjagaannya - jangan biarkan batang Ubi kayu yang hidup menjadi lebih aripada 1 batang. Jika lebih cantas atau buang. biarkan hanya sebatang induk pokok Ubi kayu yang membesar hidup.

Selepas 8 bulan anda cabut Ubi Kayu tadi dan lihat lah hasilnya. Pasti isi Ubi lebih banyak, besar dan padat.

Mengamalkan petua ni tak susah pun, hasilnya lebih.

Source: http://ms.shvoong.com/business-management/human-resources/1975020-tanam-ubi-kayu-pun-boleh/#ixzz1kLWwYs00

20 comments:

Azizan Razak October 11, 2012 at 12:04 PM  

Tuan,
Boleh bagi contact tak kat mana nak beli batang ubi kayu untuk dibuat benih, saya nak tanam ubi kayu di sebuah tanah terbiar. Saya baru mencebur dlm bidang ini, masih baru dan tidak ada pengalaman.

Daftar Ahli Usahawantani

Followers

There was an error in this gadget

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP