Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

29 November 2015

ADAB BERHUTANG CARA ISLAM

Hutang-piutnag merupakan keperluan hidup manusia  kerana tidak semua orang mempunyai kemampuan memenuhi keperluan hidupnya. Oleh sebab itu, Islam mengambil berat akan hal ini dan mengaturkan agar akad yang berlaku dapat dipantau dari segi syariah. Islam mengatur kehidupan manusia termasuk dalam hal hutang-piutang, dan ekonomi secara amnya. 


Berikut adalah perbahasan mengenai hutang oleh Habib Ali Zaenal Abidin bin Abu Bakar Al-Hamid
Masjid Muadz Bin Jabal, Setiawangsa, KL.

Tafsir Quran: Surah Al-Baqarah, ayat 282:


Ayat ini merupakan yang terpanjang dalam Al-Quran, yang terkandung di dalam surah terpanjang juga iaitu surah Al-Baqarah. Ayat ini berkaitan hutang. 

Ada beberapa istilah yang digunapakai berkaitan hutang di dalam Al-Quran. Dalam surah Al-Hadid, ayat 11, Allah berfirman:

Hutangan (Pinjaman) yang baik  dalam ayat ini bermaksud hutang daripada harta yang halal, hutang yang tidak membebankan orang yang berhutang, tiada unsur riba dan hutang yang tidak merugikan pemiutang. Allah akan melipatgandakan ganjaran yang banyak kepada orang itu. Dalam erti kata lain - orang-orang yang  membelanjakan harta pada jalan Allah, baik dalam bentuk infak, memberi kepada pusat-pusat kebajikan, membantu orang yang memerlukan, memberi untuk jihad fi sabilillah, semuanya itu merupakan bahagian daripada hutangan yang baik kepada Allah. Walaupun, secara zahirnya kebaikannya diperoleh oleh manusia, namun ianya sebenarnya seakan-akan dia memberi hutang kepada Allah. Allah akan membalas dengan ganjaran yang besar.

Sepertimana perbuatan sedekah yang dikira sebagai hutang kepada Allah akan dibalas dengan ganjaran yang banyak, orang yang bersedia memberi hutang kepada orang lain juga akan mendapat ganjaran yang besar disisi Allah Ta’ala. Nabi SAW bersabda yang bermaksud:

“Tiada ada seorang hamba yang menghutangi kepada orang lain 2 kali melainkan ganjarannya lebih daripada sedekahnya”.

Hutang menjadi lebih besar ganjarannya kerana beberapa sebab:
Jika orang bersedekah, kebiasannya akan mengikut keikhlasan orang yang memberi dan jumlahnya kecil berbanding harta yang dimiliki pemberi sedekah. Tetapi dalam berhutang, orang biasanya memerlukan jumlah yang besar yang tidak dapat ditampung melalui pemberian sedekah. Contohnya mungkin seseorang memerlukan modal atau wang untuk nafkah keluargnya. Oleh kerana jumlah hutang biasanya besar, ianya menjadi cabaran kepada pemiutang untuk mengeluarkan hartanya kerana sifat semulajadi manusia memang sayang kepada hartanya. Semakin berat cabaran untuk melakukan sesuatu kebajikan, maka semakin besarlah ganjaran yang diberi Allah. Oleh sebab itulah, ganjaran memberi hutang lebih besar daripada sedekah.

Ketika Israk Mikraj – Nabi SAW masuk ke dalam syurga dan melihat ganjaran orang yang bersedekah ialah 10 kali ganda, sedangkan orang yang berhutang mendapat 18 kali ganda. Nabi SAW lalu bertanya kepada Jibril, “Ya Jibril, kenapa ganjaran orang yang menghutangi lebih besar?” Kata Jibril, “Orang yang meminta sedekah itu terkadang dia mempunyai sesuatu tetapi orang yang ingin berhutang biasanya kerana dia tidak mempunyai apa-apa.” Ertinya orang yang berhutang biasanya dalam keadaan darurat dan betul-betul sempit, oleh sebab itulah apabila dipenuhi hajatnya, Allah akan memberi ganjaran yang lebih besar berbanding perbuatan sedekah.

Orang yang meminta tidak berniat untuk memulangkan, sebaliknya orang yang berhutang adalah lebih mulia kerana mereka tidak membebankan orang untuk memberi melainkan akan dikembalikan semula haknya setelah satu tempoh yang dipersetujui. Di antara fadhilat orang yang memenuhi hajat orang lain ialah Allah akan menunaikan hajatnya juga. “Barangsiapa yang selalu meringankan (memenuhi) hajat saudaranya, maka Allah akan menunaikan hajat dan keperluannya pula”.

Perbahasan ayat 282:
Wahai orang-orang yang beriman!
Ayat ini merupakan seruan yang membawa perintah yang hukumnya sama ada sunat atau wajib.

Apabila kamu menjalankan sesuatu urusan dengan hutang-piutang yang diberi tempoh hingga ke suatu masa yang tertentu...
Hutang-piutang boleh berbentuk duit atau dalam bentuk jual/beli barang yang tertangguh bayarannya atau serahan barangnya. Contohnya, perniagaan yang melibatkan barang yang belum cukup sifatnya seperti rumah yang belum siap dibina, atau petani yang memohon pinjaman untuk mengusahakan ladangnya yang bakal berbuah.

... maka hendaklah kamu menulis (hutang dan masa bayarannya) itu...
ini merupakan ayat bentuk perintah sama ada wajib atau sunnah. Segelintir ulama mengatakan hukumnya wajib untuk menulis hutang, namun majoriti ulama mengatakan hukumnya sunat untuk ditulis hutang. Jika ditulis, manfaat surat hutang itu dapat kepada siapa? Adakah kepada pemiutang sebagai bukti untuk menuntut hutang? SALAH. Sebenarnya tulisan itu adalah sebagai perlindungan kepada orang yang berhutang keseluruhannya. Tanpa catitan, berkemungkinan besar orang berhutang  lari daripada tanggungjawabnya membayar hutang. Dengan itu, orang lain yang ingin berhutang  atau sedang menunggu untuk berhutang  akan dinafikan haknya oleh orang yang kaya. Seterusnya terdapat kelebihannya kepada kedua-dua pihak juga iaitu apabila salah seorang meninggal dunia. Dengan adanya catitan hutang, maka waris boleh menuntut hutang atau membayar hutang agar si mati tidak terseksa kerana dosa hutang yang belum berbayar. 

... dan hendaklah seorang penulis di antara kamu menulisnya dengan adil (benar)...
Siapa yang layak menulis hutang? Penulis mestilah bukan daripada orang yang berhutang ataupun orang yang memberi hutang. Penulis mesti menulis dengan adil yang bermaksud menulis jumlah yang dihutangi dan tempoh bayaran dengan jelas dan benar.

... dan janganlah seseorang penulis enggan menulis sebagaimana Allah telah mengajarkannya.
Kenapa dikatakan “jangan enggan”? Kerana pada zaman Rasulullah SAW, tidak ramai orang yang pandai menulis. Manfaat ilmu yang dikurniakan Allah itu bukan sekadar untuk diri sendiri tetapi  perlu juga digunakan untuk membantu orang lain.

Oleh itu, hendaklah dia menulis dan hendaklah orang yang berhutang itu merencanakan (isi surat hutang itu dengan jelas) dan hendaklah dia bertakwa kepada Allah Tuhannya dan janganlah dia mengurangkan sesuatu pun dari hutang itu.
Siapakah yang sewajarnya mengarang isi surat hutang? Pemiutang atau orang berhutang? Di dalam ayat ini Allah nyatakan bahawa isi surat hutang haruslah mengikut kata orang yang berhutang. Apakah kelebihannya? Jika mengikut bahasa pemiutang sudah tentulah pemiutang mahu tempoh bayaran disegerakan dan dalam keadaan terdesak, orang berhutang mungkin terpaksa akur dengan permintaan tersebut walaupun dirinya terbeban. Oleh sebab itulah, Allah nyatakan di sini dengan begitu terperinci sekali bahawa orang yang berhutanglah yang perlu mengarang isi surat itu.

Kemudian jika orang yang berhutang itu bodoh atau lemah atau dia sendiri tidak dapat hendak merencanakan (isi itu), maka hendaklah direncanakan oleh walinya dengan adil (benar)...
Kadang-kadang orang yang berhutang itu adalah orang yang tidak memenuhi syarat seperti orang ‘sabian’ – orang yang tak pandai menguruskan duit, kanak-kanak atau orang tua yang dikhuatiri tidak dapat membayar semula, maka walinya perlu menjadi pengarang surat hutang tersebut. Begitulah terperincinya Islam mengatur perkara berkaitan hutang-piutang.

... dan hendaklah kamu mengadakan dua orang saksi lelaki dari kalangan kamu. Kemudian kalau tidak ada saksi dua orang lelaki, maka bolehlah, seorang lelaki dan dua orang perempuan dari orang-orang yang kamu setujui menjadi saksi, supaya jika yang seorang lupa dari saksi-saksi perempuan yang berdua itu maka dapat diingatkan oleh yang seorang lagi dan janganlah saksi-saksi itu enggan apabila mereka dipanggil menjadi saksi dan janganlah kamu jemu menulis perkara hutang yang bertempoh masanya itu, samada kecil atau besar jumlahnya.
Setelah ada seorang penulis, Allah minta dibawa 2 orang saksi. Mengapa Allah minta tambahan saksi sedangkan sudah ada tulisan? Tujuannya adalah untuk menguatkan hujah jika berlaku penipuan dalam kalangan saksi ataupun tulisan. Ciri-ciri saksi yang diterima adalah:
 • Islam
 • Merdeka, tidak hamba
 • Berakal, tidak gila
 • Baligh
 • Adil – bermaksud tidak banyak melakukan dosa kecil secara berterusan dan meninggalkan dosa besar
Saksi tidak boleh orang sembarangan sahaja. Saksi mesti mempunyai agama dan akhlak yang bagus. Saksi juga tidak boleh seorang yang ada masalah dengan orang berhutang atau pemiutang.

Ayat selebihnya akan dibincangkan pada kelas akan datang, InsyaAllah. Sebagai kesimpulan:

Isi penting daripada ayat 282, surah Al-Baqarah:
 1. Sunat untuk menulis perjanjian dalam hutang-piutang.
 2. Penulis hutang mestilah bukan orang berhutang atau pemiutang.
 3. Penulis mesti menulis dengan jujur.
 4. Isi kandungan surat hutang mestilah mengikut bahasa orang yang berhutang.
 5. Jika orang lemah/tidak mampu menguruskan wang ingin berhutang, walinya perlu menjadi penjamin.
 6. Dua orang saksi perlu didatangkan di dalam akad hutang-piutang.
Klik sini untuk download contoh SURAT HUTANG .

Contoh Surat Hutang Bayar Penuh PDF

Contoh Surat Hutang Bayar Ansuran PDF

Contoh Surat Hutang Bayar Penuh DOC

Contoh Surat Hutang Bayar Ansuran DOC

usahawantani.com

Read more...

16 May 2015

PEMBEKAL POKOK TINPEMBEKAL POKOK TIN

Senarai Penjual Pokok Tin di Malaysia

(kemaskini : 15 May 2015)

Perlis

Ruhizal Nazman - Kangar.

Kedah

Hj. Ibrahim Hj. Ahmad - Sungai Petani /017-4919691
Hilmy Fadzil - Taman PKNK Alor Setar Kedah / 019-4468570
Putera Rizal - Alor Setar.
Hamadi Abd Hamid - Ayer Hitam.

Pulau Pinang

Silver Art Bengal (Azhar) - Kg. Tun Sardon, Bukit Mertajam / 013-4804022
Ees Herbs - Bukit Mertajam, Penang / 019-5407859

Perak

Malik Yusof - Ipoh / 019-5080909
Long Jaafar @ Fig Carica Kuala Kangsar - Kuala Kangsar / 019-7796059 & 016-5435969
Mattopi Lala - Bagan Serai, Perak

Kuala Lumpur

Dato Syed Elias (Fig Malaysia) - Bukit Antarabangsa.
Norhidayu Rahim - Setapak
Zahir Omar - Gombak
Zuraidah Mhd Nor @ Nursery En Ridzuan - Cheras.

Selangor

Maizah Jalil @ Fig Mania @ Amanda Putri's Fig Garden - Bukit Mahkota, Bangi (0133806993 / 019-2344100)
Herba Diy - Puchong
Ridzuan Abdullah Abdullah - Merbau Sempak, Sungai Buloh/Paya Jaras.
Hamidi Abdwahab - Selayang
Rossya Fikha - Subang / 013-3914019
Fahmie Formeniaga - Seri Kembangan /012644-2000
Mohdsafar Hasim @ Exotic Figs Garden - Bandar Baru Bangi / 012-6661947
Saifuddin Sulaiman - Shah Alam
Eiza Amin - Kuang
Arena Agro Arena Agro - Sungai Buloh.
Marzuki Safiee - Kajang.
Shahrir Harun - Selayang/Gombak.
M Yusuf Harun - Bukit Beruntung/Rawang (10, Jln Ros 4B Bukit Beruntung Golf & Country Resort, Bukit Beruntung, Tel. 018-280 2354)

Putrajaya

Noorazimah Taharim (Mak Tam) / 019-3801815 & Pak Tam / 019-3322947 - Desa Pinggiran Putra

Kelantan

Redland-FigCarica Pokok Tin - Tanah Merah / 019-2262884
Mohamad Azhar - Machang / 011-15662714
Che Hassan Che Lah - Kota Bharu / 019-9518655

Terengganu

Haqimi Al Djazairiya - Kuala Terengganu /011-25448141

Pahang

Anak pokok dan Pokok Tin/Fig - Kuantan
Habibah Noh - Temerloh

Melaka

Amanda Putri's Garden - Ramuan Cina Besar Melaka / 019-2344100

Negeri Sembilan

Majidee @ Amara Agro Farm - Kg Batang Benar

Johor

C'fah Glider - Johor Bharu
Fauzan Adenan - Johor Bharu / 016-7577559
Figs Johor (FigsMania JR) - Skudai / 013-5073240 @ 012-5201077 
Mohd Fauzi Abdullah - Tampoi/Johor Bahru / 016-7854384

Sabah

Jontih Enggihon - Tamparuli
Formeniaga (SABAH) - Kota Kinabalu / Faizul (014-6545400) & Alicia (019-3829880)

Sarawak

Richard Wong - Sibu
Sabri Saat - Kuching / 019-2638157

Catatan:
1.  Nama yang disenaraikan ialah nama FB.  Anda boleh PM kepada mereka untuk maklumat lanjut.
2.  Mohon bagi maklumbalas (dalam COMMENTS) jika ada sebarang kesalahan / tambahan / pengurangan
3.  Nota disediakan oleh Group FB Jual Beli Pokok Tin.

Read more...

Daftar Ahli Usahawantani

Followers

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP