Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir@Pulau Tawar


23 July 2008

Bertani memberi hasil lumayan


ALOR STAR 23 Julai - Bagi sesetengah orang, bercucuk tanam dan menternak dianggap tidak boleh menampung kehidupan seharian. Tetapi bagi seorang petani di Alor Star, bidang pertanian mendatangkan hasil lumayan.
Bagi Mohd. Hisham Md. Isa, 34, yang menanam sayur-sayuran dan mengusahakan pusat jualan dan tapak semaian sayur-sayuran di Batu 8, Jalan Alor Star-Sungai Petani dekat sini, dia mampu memperolehi pendapatan antara RM200 hingga RM300 sehari.
Antara sayuran yang ditanam dan dijualnya ialah pelbagai jenis cili seperti cili hidup, cili api, cili oren, cili hijau muda, cili strawberi, cili unggu, cili hitam, cili paprika dan cili jambu.
Sayuran lain seperti terung, tomato, halia dan cekor betik madu.
Selain menanam kira-kira 1,000 batang pokok cili, dia juga memelihara 2,000 ekor ikan keli dalam bekas gentian kaca dan 15 ekor kambing kampung.
"Modal permulaan saya hanyalah sebanyak RM700 yang dipinjam daripada ahli keluarga dan rakan-rakan," katanya.
Mohd. Hisham yang sebelum ini berniaga pakaian terpakai, turut menjual baja dan racun serangga tanaman serta menyediakan khidmat pemasangan paip untuk saluran pengairan tanaman


usahawantani.com

0 comments:

Followers

Ulasan Terkini

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP