Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

30 October 2008

TANAMAN SERAI DAN KONTRAK FARMING SERAI

Serai, tanaman yang kebiasaannya ditanam di pinggir rumah dan sering digunakan sebagai bahan perencah bagi menambahkan aroma dan keenakan masakan. Namun, tidak semua yang mengetahui serai juga berpotensi dikomersialkan secara besar-besaran dan boleh meraih pendapatan lumayan daripada hasil hilirannya.

Tumbuhan yang dikatakan paling mudah penjagaannya, paling murah kos penanamannya serta paling kurang musuh perosak ini mula mendapat pasaran meluas dan kepelbagaian kegunaan industri di dalam dan luar negara.

Dengan nilai semakin tinggi dan permintaan kian melonjak, ia terus berkembang dengan kaedah penanaman secara perladangan termasuk di Pahang. Ia lebih terarah kepada pasaran eksport terutamanya bagi bekalan industri aroma terapi kerana ekstraknya dianggap setaraf dengan gaharu. GreenFarm Resources , sebuah syarikat bumiputera tempatan menyedari potensi besar ini dengan mengorak langkah ke arah pengeluaran secara komersial.

Malah, dalam waktu yang singkat, ia mula menyasarkan untuk menerajui perusahaan itu di Pantai Timur.Syarikat itu memanfaatkan peluang melalui penyelidikan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) untuk belajar menguasai teknik penanaman, pemerosesan dan penerokaan pasaran di luar negara. Kalangan usahawan bumiputera difahamkan begitu kurang memberi perhatian terhadap hasil penyelidikan MARDI dalam sektor pertanian selama ini. Pengarah Urusannya, Ahmad , 37, berkata, Jabatan Pertanian dan MARDI telah membuka banyak jalan bagi pihaknya untuk meneroka bidang ini. .''Dengan perkembangan awal yang positif, ia semakin menyakinkan pihak syarikat untuk menjadi peneraju dalam sektor perladangan serai kelak dengan turut bersama menyumbangkan peluang ekonomi kepada masyarakat petani.''Di samping itu, kami sudah merancang menggerakkan industri hiliran berasaskan bahan mentah itu yang boleh turut digunakan untuk menghasilkan biodesel," ujarnya.

Syarikat yang digerakkan oleh usahawan muda ini tanpa ragu-ragu menceburi bidang itu dengan memulakan penanaman serai paha ayam atau serai hijau pada penghujung tahun lalu di tapak seluas empat hektar yang disewa di Jerantut. ''Berbeza dengan serai makan atau sering dipanggil serai galah yang banyak dieksport ke Thailand, kami tumpukan kepada serai paha ayam ini yang lebih bersaiz besar batangnya dan berbau seperti limau.'Kita masukkan hormon dari Pakistan dalam tanaman untuk mendapatkan lebih banyak ekstrak dan aroma yang lebih tinggi mutunya," ujarnya.

Ahmad memberitahu, pihaknya memulakan operasi dengan modal sebanyak RM10,000 . Katanya bagi setiap hektar, hasil yang diperoleh dianggarkan RM30,000 hingga RM40,000 setahun melalui tuaian dua kali setahun di mana hasil tuaian diproses dalam bentuk minyak dan serbuk melalui sebuah kilang . ''Serai keluaran kami juga sudah mula dipasarkan ke Eropah, India dan China bagi industri wangian dan kosmetik, manakala ke Rusia pula bagi produk anti kanser,'' katanya.

Bagi menggerakkan perusahaan ini, tanpa bergantung sepenuhnya kepada pinjaman, pihaknya memperkenalkan konsep usahasama melibatkan hampir 50 orang penduduk. ''Mereka hanya perlu mengeluarkan modal RM2,000 bagi satu ekar tanaman yang kami usahakan sepenuhnya dan keuntungan akan dibahagikan sama rata sepanjang tiga kali jualan hasil tuaian," ujarnya.

Katanya lagi, buat permulaan, sebanyak lima tan serai dalam bentuk minyak dan serbuk di eksport dan syarikatnya memerlukan tuaian tanaman 100 hektar serentak setiap bulan untuk menampung permintaan pasaran luar negara yang dianggarkan 200 tan sebulan.''Ekoran itu, syarikat kami perlu mengusahakan tanaman lebih luas agar bekalan terus berkekalan, justeru, kita akan membuat permohonan 100 hektar tanah daripada kerajaan negeri Pahang,'' katanya.

Katanya, pihaknya juga merancang untuk mendirikan kilang memproses serai di Jerantut untuk mengurangkan kos penghantaran di samping menampung bekalan yang dijangka melonjak.

KONTRAK FARMING TANANAM SERAI

Terdapat banyak syarikat yang menawarkan perkhidamatan Kontrak Farming Tanaman Serai di malaysia ini. Walaubagaimanapun, pemilihan syarikat hendaklah dilakukan secara teliti spt berikut;
1 Prestasi Syarikat - Seharusnya syarikat berpotensi untuk menjalankan segala urusan perniagaan dengan cekap dan pantas. mempunyai segala sumber yang mencukupi spt kewangan, material, kepakaran dan sebagainya.

2 Lokasi syarikat - seboleh-bolehnya dekat bagi memudahkan segala urusan penghantaran input baja & benih, pembelian hasil, pemantauan aktiviti, pengkongsian kepakaran dan sebagainya.

3 Harga Belian - Syarikat yang menawarkan harga belian balik hasil yang tinggi adalah diberikan keutamaanya. Kebiasaanya syarikat kontrak akan menawarkan harga pembelian RM0.70 sekilo.

4. Kontrak Secara terus - terdapat juga koperasi yang menjalankan usahasama dengan syarikat2 ini untuk menjalankan projek ini.

KAEDAH PENANAMAN SERAI

Sepintas Lalu:

Serai memerlukan kawasan terbuka bagi membolehkan penerimaan cahaya matahari yang cukup untuk pertumbuhan. Jika ditanam di kawasan yang kurang mendapat cahaya matahari, pertumbuhannya akan terbantut. Taburan hujan yang seragam dengan jumlah antara 250 cm dan 300 cm paling baik.

Benih serai ditanam sebanyak tiga batang setiap lubang dalam barisan dengan jarak 2 kaki x 3 kaki. Jarak ini sesuai bagi memudahkan kerja-kerja menuai. Anak pokok serai mula membiak setelah 2 minggu ditanam.

Untuk meningkatkan tumbesaran serai, baja NPK hijau pada kadar 5-10 g/rumpun diberi pada peringkat serai berumur 1, 2, 3 dan 4 bulan.Cara membaja ialah dengan menabur sedikit baja di sekeliling pokok. Setelah serai berumur 5 bulan, baja NPK biru pula dibubuh.

Tanaman serai tidak memerlukan banyak penjagaan. Jika terdapat pertumbuhan rumpai, 'bush cutter' boleh digunakan bagi mengurangkan penggunaan racun kimia. Walau bagaimanapun, rumpai bukanlah satu satu masalah besar dalam penanaman serai kerana daunnya yang rimbun dapat menghalang pertumbuhan rumpai.

Serai matang setelah berumur 8 bulan dengan purata pertumbuhan sebanyak 70-80 batang serai dalam satu rumpun. Untuk mengutip hasil, rumpun serai digali menggunakan 'scoop'. Kemudian rumpun serai dibersihkan dengan menggunakan parang atau kapak dan gunting 'secateurs'. Semasa kerja pembersihan dilakukan, pengasingan serai dibuat untuk dijual dan dibuat benih.

Varieti:

Serai MakanSerai makan ialah sejenis tanaman saka dari famili Graminanea. Terdapat 2 spesies serai makan yang dikenali umum di peringkat antarabangsa sebagai 'lemongrass' iaitu Cymbopogon citratus dan Cymbopogon flexus. Penanaman C. flexus lebih tertumpu di kawasan Malabar, di India. Spesis C. citrates tersebar luas di kawasan beriklim tropika, cukup cahaya matahari dan hujan.

Taburan hujan yang seragam dengan jumlah antara 250 cm dan 300 cm paling baik, walaupun tanaman ini agak tahan kepada kemarau. Tanaman ini juga sesuai dikebanyakan jenis tanah kecuali tanah yang terlalu liat dan salirannya tidak memuaskan. Tanah gembur dari jenis lom berpasir adalah terbaik.

Serai Wangi
Pokok Serai
Serai Wangi
Serai Makan

Bahan Tanaman:
Serai ini dibiak dengan menggunakan anak berakar. Anak-anak serai perlu diambil daripada rumpun yang telah tua, berumur 8 - 9 bulan. Di dalam sesuatu rumpun, hanya anak-anak yang cergas iaitu sihat dan besar digunakan sebagai bahan tanaman. Daun-daun dipotong meninggalkan batang setinggi 15-20 cm bersama dengan akar.

Tanah:
Tanah hendaklah disediakan lebih awal supaya kerja menanam boleh dilakukan semasa permulaan musim hujan. Satu pusingan bajak piring diikuti oleh satu pusingan bajak putar biasanya mencukupi untuk mendapatkan tanah yang gembur. Sekiranya kawasan terlalu banyak rumpai, racun rumpai perlu disembur 2-3 minggu sebelum pembajakan.

Penanaman:
2-3 batang serai ditanam bagi setiap lubang tanaman. Jarak tanaman dan kepadatan tanam bergantung kepada kesuburan tanah. Untuk tanah yang kurang subur, jarak tanaman yang rapat digunakan dan sebaliknya bagi tanah yang subur. Julat jarak antara baris ialah antara 0.6 m hingga 1.0 m manakala jarak antara lubang dalam sesuatu baris ialah antara 0.3 m hingga 1.0 m. Kepadatan 20,000 rumpun sehektar adalah sesuai untuk diamalkan dikebanyakan jenis tanah.

Pembajaan:
Serai makan dikenali sebagai tanaman yang menghauskan tanah. Oleh itu pembajaan yang sesuai adalah mustahak untuk menjamin kesuburan tanah dalam jangka panjang. Keperluan pembajaan daripada segi kuantiti dan kekerapan bergantung kepada status kesuburan tanah. Biasanya baja ditabur 3 kali, sekali sebagai baja asas dan 2 kali sebagai baja tambahan. Baja asas ditabur dan digaul ke dalam tanah semasa atau sebaik sahaja penanaman dilakukan. Baja tambahan pula dibubuh setiap 2 bulan selepas tanam. Jumlah baja yang diperlukan bagi sehektar tanaman di tanah mineral ialah 80-100 kg N; 40-80 kg. P2 05 dan 40-80 kg. K20. Bagi tanah gambut, kapur sebanyak 2.5 t/ha perlu juga ditabur. Sebagai panduan, jadual pembajaan yang dicadangkan untuk sehektar tanaman menggunakan baja sebatian ialah seperti berikut:-Baja Asas - Sebatian NPK 12:12:17:2 + unsur pekit sebanyak 250 gBaja Tambahan - Urea 65 kg setiap kali pembajaan dibubuh pada 2 dan 4 bulan selepas tanam.

Kawalan Rumpai:
Ladang tanaman perlu juga dikawal daripada rumpai terutamanya di peringkat awal pertumbuhan. Sekiranya penyediaan tanah dijalankan dengan baik, satu atau dua kali merumput biasanya mencukupi. Sehingga kini belum ada laporan mengenai serangga atau penyakit ke atas tanaman serai makan.

Penuaian:
Penuaian serai makan untuk kegunaan segar boleh dilakukan 6-8 bulan selepas ditanam. Rumpun-rumpun digali menggunakan cangkul. Akar serta daun dipotong meninggalkan batang dengan upeh daun sepanjang 10-15 cm. Bagi tanaman yang berkepadatan 20,000 rumpun/ha, biasanya serumpun serai menghasilkan antara 30 dan 40 batang yang boleh dipasarkan. Daun dan batang yang biasanya dibuang boleh juga disuling untuk pengeluaran minyak pati.

Untuk pengeluaran minyak pati pula, penuaian pertama juga dilakukan setelah tanaman berumur 6-8 bulan. Daun-daun dipotong lebih kurang 10 cm di atas paras tanah. Rumpun-rumpun dibiarkan tumbuh semula, dibaja dan dipotong semula setiap 3-4 bulan.

Selepas kira-kira 4 tahun penanaman semula perlu dilakukan kerana hasilnya semakin rendah. Hasil daun segar setiap kali penuaian/pemotongan ialah antara 8 dan 12 tan/ha. bergantung kepada umur dan kesuburan tanaman. Oleh itu, anggaran hasil bagi tahun pertama ialah 16-24 tan/ha (2 kali penuaian) dan bagi tahun-tahun berikutnya ialah 32 hingga 48 tan/ha.

Pengeluaran Minyak Pati
Keharuman dan perisa serai makan disebabkan oleh minyak pati yang terkandung didalam daunnya. Minyak pati serai makan berwarna kuning hingga cokelat, kemerahan dan berbau seperti limau 'lemon'. Minyak ini terdiri daripada beberapa sebatian, kandungan utamanya ialah sitral iaitu sejenis aldehid. Peratusan sitral minyak pati daripada C. citratus ialah antara 65% hingga 85%.

usahawantani.com

39 comments:

Anonymous,  November 1, 2008 at 5:36 PM  

sila senaraikan syarikat yang dekat dengan saya, Shah Alam. Minta bantuan... email: firdausi72@yahoo.com

Shida March 3, 2009 at 11:32 AM  

rasidahabdwahab@gmail.com
perlukan bantuan dan bimbingan untuk memulakan tanaman serai secara komersial.
please help me..terima kasih

jafli March 9, 2009 at 8:39 AM  

Mohon bantuan dan bimbingan untuk memulakan tanaman serai secara komersial.
1.Keluasan tanah 5 ekar,
2.serai kg...tq.

Rohana May 9, 2009 at 3:21 PM  

ingin menyertai kontrak farming penanaman serai di sekitar Ipoh Perak. Minta bantuan Email.. hussmanrohana@yahoo.com

sid June 9, 2009 at 5:03 PM  

berminat untuk menyertai projek kontrak farming penanaman serai kat terengganu...minta bantuan dan tunjuk ajar...sid_qirk@yahoo.com

Anonymous,  November 28, 2009 at 5:13 PM  

saya ada tanah berkeluasan 8 hektar saya berminat untuk menyertai projek kontrak farming penanaman serai kat sabah...minta bantuan dan tunjuk ajar... min_sdkn@yahoo.com.my

Anonymous,  April 17, 2010 at 9:21 PM  

sila senaraikan syarikat pepprosesan serai berhampiran saya....lokasi jerantut pahang....minta bantuan e-mail...nasr_edu@yahoo.com

Anonymous,  September 14, 2010 at 6:54 AM  

Salam. Sya mempunyai tanah seluas kira-kira 5ekar di Kuala Kangsar, apakah perancangan yg boleh dibantu pihak tuan. Sila email Nasrul di nnmonster@gmail.com

PUTRA MAHKOTA December 2, 2010 at 12:24 PM  
This comment has been removed by the author.
PUTRA MAHKOTA December 2, 2010 at 12:28 PM  

Asalamu...saya adalah merupakan lepasan siswazah hasrat nak menceburi bidang penanaman serai...boleh sesiapa bantu..scr kontrak farming...

maklumat profil
- tanah 2 ekar 1/2
- Modal sedia ada
- kawasan Muar
- tel 0196217559
- email: putraenal@yahoo.com

saiful October 31, 2011 at 9:34 PM  

salam.. sy tidak tahu kepada siapa sy nak pasarkan serai wangi sy..
bolehkah tuan senaraikan syarikat2 yg memerlukan bekalan serai wangi..

sperm_heli@yahoo.com

Anonymous,  December 16, 2011 at 11:44 AM  

sejak sy belajr di ipt lg sy berminat utk tanaman serai scr komersial..perlukan bantuan dan bimbingan utk memulakan tanaman serai..terima kasih ;)
faz_5ruz@yahoo.com.my

Atlishna April 2, 2012 at 3:27 PM  

Assalamualaikum...saya berminat nak mulakan tanaman serai secara komersil...harap dapat diberikan tunjuk ajar dan bimbingan mengenai cara memulakan perniagaan, mencari pasaran, modal , cara proses menjadi minyak pati dsbg.

atlishna@gmail.com

Anonymous,  April 2, 2012 at 11:18 PM  

assalamualaikum...ada x contoh kertas kerja berkaitan projek penanaman serai bermula dari pemilihan tanah hinggalah penuaian hasil..sy nak buat rujukan untuk khusus pengurusan ladang..email: oranges_301@yahoo.com

tawau2 April 29, 2012 at 7:56 AM  

Asalamu...saya adalah merupakan lepasan siswazah,
hasrat nak menceburi bidang penanaman serai...

scr kontrak farming...

maklumat profil
- tanah 3 ekar
- Modal sedia ada
- kawasan kUALA pILAH
-
- email: tawau2u@yahoo.com

Roslinda May 22, 2012 at 8:23 AM  

SAYA BERMINAT UNTUK TANAMAN SERAI..SEKARANG MEMPUNYAI SATU EKAR TANAH..BOLEH BERIKAN BIMBINGAN UNTUK MENANAM SECARA KOMERSIAL..TERIMA KASIH..myvi1895@yahoo.com.my

Anonymous,  September 4, 2012 at 8:10 PM  

Salam tuan, Saya sgt berminat menjalankan projek tanaman serai secara kontrak farming, pohon tuan dapat emailkan sy maklumat berkenaan perkara ini ke arrydj@yahoo.com atau hubungi sy di 0197410768. Sy berada di Johor Bahru.tq

Anonymous,  September 25, 2012 at 11:36 AM  

Assalamualaikum...ada x contoh kertas kerja berkaitan projek penanaman serai bermula dari pemilihan tanah hinggalah penuaian hasil sehingga marketing..sy berminat dlm bidang ini dan sedang mencari rujukan..email: elrik_lestat@yahoo.com

Syuhada Razak October 10, 2012 at 11:32 AM  

Salam Saya berminat untuk mempelajari teknik menamam serai...
mohon bantuan ...
syuhadarazak88@gmail.com
012-5584173

Anonymous,  November 8, 2012 at 5:27 PM  

Salam,
Saya sedang mencari pengedar serbuk serai untuk dijadikan minuman herba. Boleh bantu saya untuk infonya
hubungi saya
di 0177026893 @ email delimadila@yahoo.com

Anonymous,  December 28, 2012 at 10:37 PM  

salam, Saya berminat untuk mempelajari teknik menamam serai...
ini kerana, setiap kali saya tanam serai semuanya mati..
mohon bantuan ... ctfajira91@gmail.com

Duke of Eastaring March 6, 2013 at 12:35 PM  

salam,
sy mempunyai tanah seluas kira-kira 3 ekar di sabah. mohon tunjuk ajar serta potensi pasaran yg ada di sabah. masi ragu-ragu sebab takut x buyer. terima kasih
eastaring86@gmail.com

chunwei cheah May 11, 2013 at 11:56 AM  
This comment has been removed by the author.
chunwei cheah May 11, 2013 at 11:59 AM  

Saya ingin mohon tunjuk ajar dan bimbingan untuk memulakan tanaman serai secara komersial serta potensi pasaran yg ada di sekeliling perak.

cwcheah1234@gmail.com

Shamirizal,  June 27, 2013 at 4:31 PM  

Kami bakal mengeluarkan 4 tan serai paha ayam (siap cuci)setiap bulan bermula bulan ini. Sedang mencari pembeli dan harga yang berpatutan. Lokasi: Jitra, Kedah.

Shamirizal,  June 27, 2013 at 4:32 PM  

Hubungi: 019 590 5156
email shamirizal@yahoo.com

Arsol,  September 22, 2013 at 10:14 PM  

Saya membekalkan serai makan untuk pasaran area melaka pada harga yang murah serta kualiti terjamin hubungi 0196556227/ mbu9358@gmail.com

MOHD ROSMADIE MOHD SALLEH November 18, 2013 at 2:23 PM  

SALAM...
ADA SESIAA TAHU MCMANA KITA NAK BUAT LADANG KONTRAK DNGAN FAMA.... MOHON SHARE

buzonas January 2, 2014 at 6:14 PM  

Saya nak tanya jika ada syarikat kontrak farming di bahagian kawasan hutan melintang perak untuk penanaman serai.. Klau ada sila pm saya shahmurni_204@yahoo.com tq

Anonymous,  February 6, 2014 at 2:34 AM  

Serai makan untuk dijual. Lokasi: Kajang Selangor. Sila hubungi 016 3011718.

Anonymous,  March 19, 2014 at 10:12 PM  

Ada x pembeli serai d Sabah ni.. serai paha ayam Dan serai Wangi.. sya ada menanam serai seluas 2 ekar..Sila call d no 0195378812..tq

Zur Aidah September 8, 2014 at 5:17 PM  

Saya perlukan lebih maklumat mengenai kontrak farming. Tanah 3 ekar di Jenderam Hilir (daerah Sepang/Salak Tinggi) dan di 3 ekar di 2 kawasan Hulu Langat (Sg Lui & Ulu Perdik)

Hubungi saya di z.zainal99@gmail.com dengan segera.

aril castello September 15, 2014 at 11:53 AM  

Salam tuan, saya berhasrat untuk membeli serai pada kuantiti permulaan 200 kg/hari, boleh emelkan senarai pengusaha serai dalam negeri johor jika tidak keberatan. jutaan terima kasih.

hubungi saya di
arilcastello@gmail.com
arilcastello@yahoo.com
0177345300 (whatsapp/wechat only)

Aliah abu bakar December 21, 2015 at 4:37 PM  

Saya ada serai wangi untuk di jual...

Berminat 01113318814 (aliah)

Aliah abu bakar December 21, 2015 at 4:38 PM  

Saya ada serai wangi untuk di jual...

Berminat 01113318814 (aliah)

Aziz Manas February 20, 2016 at 11:29 AM  

Salam saya aziz ada tanah seluas 2 ekar dan sedang dibersihkan. Saya nak tanya dimana boleh saya jual serai yang telah saya tuai dan anggaran harga sekilo berapa?

Followers

There was an error in this gadget

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP