Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

05 November 2007

Cendawan Jepun

Hai apa khabar semua ..... terima kasih kerana menjadi pengunjung setia laman blog usahawantani.com ini . hari ini saya ingin berkongsi ilmu dengan anda semua mengenai cendawan-cendawan yang terdapat di negara Jepun dan mungkin boleh memberi idea kepada usahawan semua untuk memeikirkan kaedah menanam cendawan-cendawan yang amat popular di Jepun ini :

Di Jepun cendawan di panggil "kinoko" atau "anak pokok" . Pelbagai jenis cendawan yang seslalu digunakan dalam masakan orang Jepun . Antara yang popular ialah:


Shiitake
Shiitake adalah anatara cendawan yang paling popular dalama masakan orang Jepun dan juga sangat popular diluar Jepun . Ianya boleh didapati dipasaran dalam bentuk segar ataupun kering yang mana ianya perlu direndamkan dahulu sebelum digunakan. Boleh dimasak secara hot pot dishes, di rebus atau tempura

Maitake
Cendawan Maitake satu lagi anatra yang paling popular dalam masakan orang Jepun. Ia kadang-kadang dipangil Raja Cendawan.

Bunashimeji
Ini adalah satu lagi cendawan yang amat popular . Ianya ditanam di ladang-ladang di Jepun.

Matsutake
Matsutake adalah cendawan yang paling tinggi harganya di pasaran Jepun. Ini kerana ianya buat masa sekarang tidak ditanam di ladang2 kerana ia hanya tumbuh pada musimluruh di Jepun. Ianya tumbuh dibnawah pokok pine (matsu). Matsutake dimasak secara goreng atau dimasak sekali dengan dengan nasi.

Nametake/Enoki
Walaupun nama dia berlainanan Nametake dan Enoki tetapi sebenarnya ia adalah Cendaawan yang sama. Nametake adalah cendawan liar manakala Enoki adalah ditanam di ladang ladang. Enoki adalah sangat popular dalam masakan hot pot dishes.

Hiratake
Hiratake adalah nama bagi cendawan oyster dalam bahasa Jepun . Ada pelbagai jenis hiratake yang ditanam dan ianya kelihatan lain antara satu sama lain . Eringi adalah salah satu contoh hiratake yang ditanam di Jepun.

Jadi jika ada usahawan-usahawan tani yang ingin mengekplotasi peluang cendawan Jepun ini bolehlah membuat penyelidikian lanjut dengan bertanya kepada pakar-pakar cendawan yang tumbuh bagai cendawan sekarang ini . terima kasih. Ayahbusu

11 comments:

Daftar Ahli Usahawantani

Followers

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP