Tubuh segera koperasi pertanian – Muhyiddin
KUALA LUMPUR 12 Nov. – Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani meminta semua 272 Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) kawasan, segera menubuhkan koperasi untuk faedah 717,000 ahlinya.
Menterinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, penubuhan koperasi itu bagi menyahut saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk melonjakkan sektor pertanian supaya lebih maju dan berdaya saing.
“Penubuhan koperasi diharap dapat memperkembangkan aktiviti ekonomi para petani, peladang dan penternak yang selama ini terhenti setakat menghasilkan produk pertanian sahaja.
“Sedangkan terdapat pelbagai aktiviti nilai tambah kepada produk yang dikeluarkan yang selama ini dikuasai oleh pihak lain,” katanya di sini, hari ini.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) di Hotel Renaissance, di sini hari ini.
Turut hadir ialah Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang, Tan Sri Abu Zahar Nika Ujang dan Pengerusi Nafas, Datuk Sri Abdul Rashid Abdul Rahman.
Muhyiddin berkata, penubuhan koperasi itu diharap menjadi sayap utama Nafas dalam menjana ekonomi ahli-ahlinya terutama dari aspek pemasaran, pembungkusan dan penjenamaan produk.
“Saya berharap semua ahli LPP secara automatik menjadi ahli koperasi dengan hanya perlu membayar sebanyak RM1,000 setiap seorang sebagai pelaburan awal atau saham kepada koperasi tersebut.
“Jika perlu kita akan adakan jawatankuasa peringkat kementerian dan meminta nasihat tokoh-tokoh seperti Profesor Diraja Ungku Aziz dan mencontohi koperasi seperti ini di negara-negara seperti Korea, Jepun dan Australia yang terbukti berjaya meningkatkan pendapatan petani,” katanya.
Dalam pada itu, Muhyiddin berkata, Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2008 bakal menyaksikan satu penganjuran terbesar apabila hampir 2,000 penyertaan diterima daripada pelbagai pihak untuk menyertai acara dwi tahunan itu.
“Melihatkan sambutan hangat ini, kementerian bersetuju untuk mengadakan MAHA selama 12 hari berturut-turut bagi membolehkan orang ramai benar-benar mendapat faedah daripada pameran itu,” katanya.
usahawantani.com
4 comments:
Saya berminat dn ingin mengusahakan kontrak ayam pedaging, kawasan saya d Kunak, sabah. Keluasan 3 ekar/elektrik/jalan/air/ boleh hubungi d talian 0165532626/0165514999 email annuaramad73@gmail.com
20151107dongdong
michael kors outlet
ralph lauren uk
micahel kors
coach factory outlet
nike huarache
ralph lauren outlet
nike uk
michael kors handbags
north face
michael kors
basketball shoes
ugg australia
air force 1
jordan 8
nike free runs
oakley sunglasses
cheap oakley sunglasses
nike cortez
tory burch outlet
kate spade
adidas gazelle
cheap jordan shoes
coach outlet
christian louboutin shoes
michael kors outlet
michael kors handbags
soccer jerseys
toms outlet
adidas trainers
michael kors outlet
coach outlet
nike uk
michael kors outlet
moncler jackets
chaussure louboutin
adidas shoes uk
adidas uk
louis vuitton bags
coach outlet
jeremy scott shoes
zzzzz2018.8.22
michael kors outlet online sale
coach outlet online
moncler jackets
louboutin shoes
moncler jackets
football pas cher
cheap snapbacks
pandora charms
coach outlet
moncler online
https://www.alraid-sa.com
https://www.alraid-sa.com/dammam-movers/
https://www.www.alraid-sa.com
https://www.alraid-sa.com/شركة-تنظيف-بالمدينة-المنورة/
https://www.alraid-sa.com/تنظيف-منازل-بجدة/
Post a Comment