Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

18 December 2007

Industri asas tani perlu nilai tambah

KUALA SELANGOR 17 Dis. – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu Selangor membina lebih banyak kilang memproses bahan asas tani di negeri ini bagi menambah nilai produk berasaskan pertanian.
Menurut Perdana Menteri, Selangor yang sememangnya cukup aktif dalam menjayakan projek pertanian perlu berbuat demikian bagi mempelbagai produk dan sekali gus meningkatkan hasil pendapatan petani.
Katanya, salah satu industri asas tani yang berjaya diberi nilai tambah ialah ikan keli salai.
“Dengan adanya perusahaan seperti keli salai, ia membolehkan pengusaha ternakan ikan membekalkannya kepada kilang dengan harga berpatutan tanpa bergantung kepada pasar dan pasar tani.
“Maka kilang memproses bahan asas tani seperti ini merupakan satu keperluan,” jelas beliau.
Abdullah berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian kilang keli salai milik Mais Food Industries Sdn. Bhd. (Mais Food), anak syarikat milik penuh Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) di sini, hari ini.
Turut hadir ialah isteri Perdana Menteri, Datin Seri Jeanne Abdullah; Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo dan isterinya, Datin Seri Zaharah Kechik.
Mengenai projek ikan keli tersebut, Perdana Menteri memberitahu, perbincangan mengenainya bersama Mohamad Khir telah dibuat pada tahun lalu memandangkan harga ikan keli rendah dan terlalu banyak di pasaran.
“Ketika itu, saya beritahu Mohamad Khir supaya mencari kaedah lain untuk meningkatkan semula harga ikan keli dengan menambah nilai seperti mengeluarkan ikan keli salai.
“Mohamad Khir kata, dia pasti dapat lakukannya dan ini telah terbukti dan beliau tidak pernah mengecewakan saya... dia tak pernah gagal,” tambah Abdullah.
Mais Food ketika ini menghasilkan satu tan produk keli salai sehari dengan keuntungan RM20,000 sehari dari kilang yang dibangunkan dengan kos RM2.5 juta.
Keli salai keluaran syarikat itu dieksport ke Taiwan dalam pek seberat 500 gram dengan jenama Al-Misbah dan mempunyai perasa seperti sos teriyaki, sos lada hitam, sambal, kari pedas dan tomyam pedas.
Perdana Menteri dan isterinya turut melawat pusat pemprosesan dan pembungkusan udang harimau milik JW Aquaculture Sdn. Bhd. di Assam Jawa di sini.
Pusat pemprosesan itu yang mempunyai 79 kolam di tapak seluas 61 hektar merupakan antara ladang ternakan udang bersepadu yang berjaya.
Selepas itu, Abdullah diberi taklimat pembangunan negeri Selangor di Shah Alam yang disampaikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ramli Mahmud.
Taklimat berkenaan merangkumi pertumbuhan ekonomi negeri, bajet, pembangunan Lembah Klang Dua, Sepang Gold Coast, projek tebatan banjir dan program-program di bawah peningkatan kualiti hidup rakyat.
usahawantani.com

0 comments:

Daftar Ahli Usahawantani

Followers

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP