Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

18 December 2007

OCEANTRONIC : SISTEM PENTERNAKAN IKAN LAUT DALAM KANVAS - SISTEM OCEANTRONIC

SISTEM OCEANTRONIC
'Sistem Oceantronic' merupakan satu kaedah pemeliharaan ikan di dalam kanvas dan pengurusan proses pengaliran, pengairan, pengudaraan dan penapisan yang sistematik.Ikan air masin berpotensi untuk dipelihara serta mempunyai harga pasaran dan permintaan yang tinggi. Selain itu, ikan peliharaan oceantronic ini lebih organic kerana tidak terdedah kepada bahan kimia yang selalu digunakan oleh penternak melalui ubat-ubatan.Sistem Oceantronic didatangkan dalam 3 model iaitu :







  • Model Flat ( F1K1S)



  • Model Vee (V1K1S)

  • Model 3 (F3K1S)

  • Sistem Oceantronic dibekalkan dengan sistem pengurusan bersepadu seperti berikut :
  1. Pump
  2. Waste Trap
  3. Zeo Filter 1
  4. Zeo Filter 2
  5. UV Filter
  6. Biological Filter





Model Sistem Oceantronic :

  • Model Flat ( F1K1S) termasuk :
  1. 1 unit kolam
  2. 1 unit sistem oceantronic
  3. 1 set piping
  4. Pemasangan & Pengangkutan
  • Model Vee ( V1K1S) termasuk :
  1. 1 unit kolam
  2. 1 unit sistem oceantronic
  3. 1 set piping
  4. Pemasangan & Pengangkutan
  • Model 3 ( F3K1S) termasuk :
  1. 3 unit kolam
  2. 1 unit sistem oceantronic
  3. 1 set piping
  4. Pemasangan & Pengangkutan

SPESIFIKASI IKAN







  1. Bilangan ikan: 1500 ekor per kolam. Ikan-ikan perlu diasingkan mengikut gred selepas 3 bulan.
  2. Harga benih :RM 1.80 seekor (min 3000 ekor) caj pengangkutan dikenakan untuk pesanan kurang dari 3000 ekor
  3. Saiz untuk jualan :(500gm-700gm) Harga pasaran mencecah RM 15.00/kg
  4. Tempoh tumbesaran :(5-6 bulan) saiz sesuai untuk pasaran.
  5. Jenis makanan :Pallet ikan + ikan baja
  6. Kekerapan makan : FCR (1 : 1.2)
  7. Harga makanan ikan :RM 2.60 / kg
SPESIFIKASI AIR KOLAM







  1. Jumlah air :5000 gallon per kolam
  2. Jumlah garam :RM 1000.00 per kolam untuk 6 bulan
  3. Kekerapan tukaran air & garam :Tukar setiap kali selepas harvest
  4. Kos bekalan elektrik :RM 20.00 sebulan
  5. Khidmat rundingan & latihan :RM 5000.00 bagi satu kawasan untuk bulan pertama. Untuk bulan seterusnya dikendalikan oleh pengusaha sendiri.
AKSESORI TAMBAHAN







  1. Backup Oxygen Pump :-Berfungsi secara automatik apabila bekalan elektrik terputus -RM 850.00
  2. Bumbung (Nylon) :-Berfungsi untuk meminimakan sinaran matahari dan menghalang kemasukan air hujan. -RM1,500.00
  3. Fish Feeder :-Berfungsi untuk memberi makanan kepada ikan secara automatik. -Kapasiti : anggaran 10kg / isian
  4. Garam Mineral 20kg :-RM 200.00
  5. Pakar Rujuk 30 hari :RM 5,000.00 termasuk : -Alat ujian air -Penjagaan air -Penilaian terhadap ikan -Ubat ikan Kolam

usahawantani.com

6 comments:

Anonymous,  January 7, 2008 at 8:39 AM  

Saya berminat untuk menternak ikan laut (oceantronic) tapi bagaimana untuk menghubungi nombor bahagian pengendalian sistem berkenaan.Di harap pihak admin portal usahawan tani dapat memberikan nombor telefon en zul atau agen yang di lantik untuk di hubungi,terima kasih.

Yang Benar
Abd Malek
H/p:019-7152523
Email:ambba963@tm.net.my

Anonymous,  January 9, 2008 at 12:45 PM  

Assalamualaikum, sy juga berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang ternakan ikan laut secara oceantronic. Bagaimana sy hendak menghubungi en.zul atau pihak yang berkenaan untuk mendapatkan butiran lanjut tentang oceantronic?

Hafizzah binti Hamizan
012-3406595
gen_al82@yahoo.com

Anonymous,  March 24, 2008 at 3:40 PM  

Assalamualaikum, sy juga berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang ternakan ikan laut secara oceantronic. Bagaimana sy hendak menghubungi en.zul atau pihak yang berkenaan untuk mendapatkan butiran lanjut tentang oceantronic?

Shah
012-6496473
shahazril2002@yahoo.com

Anonymous,  April 14, 2008 at 12:41 AM  

Saya berminat. Hubungi saya di ars@mesrahosting.net

Anonymous,  June 26, 2008 at 12:48 PM  

Jangan kena tipu la kawan2.

Saya kenal first batch pembeli sistem. Tak de technical support, tak de training diberikan,dalam sebulan terima ikan, semua ikan mati. Call minta tolong, tak de org angkat. Tinggal mesej atau SMS, tak berbalas. Sistem nie tak diuji lagi, dan pihak syarikat Zul nak gunakan pembeli sebagai experiment.

Beri ikan, baka tak bagus. Tak percaya, sebelum contact Zul, tanya pemilik sistem Oceantronic. Diorg terpaksa modify sendiri, makanan kena beli sendiri.

Tahu2 nak minta duit je. Sekarang nie tak de pun pemilik individu yg berjaya dapat hasil first batch. Satu contoh di Melaka. 3,000 ekor disupply En Zul sebagai pakej, 2996 mati.. masa minta tolong, seminggu lepas call baru datang.. kaut ikan mati pakai gayung je.

Macam nie lah senang. Tanya En Zul sistem dier ada perakuan dari LKIM atau Jabatan Perikanan tak? Harga satu unit berpuluhan ribu.. so kalau nak try jugak, silakan.. nanti jangan nangis cukup..

bioaqua-hatchery February 26, 2010 at 6:48 PM  

layari http://bioaqua-hatchery.blogspot.com

perkhidmatan :
1.khidmat nasihat akuakultur air tawar dan marin

2.pembekal benih udang putih,harimau dan kertas

3.pembekal benih ikan air tawar

4.pembekal benih ikan marin (kerapu dan siakap )

Followers

There was an error in this gadget

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP