Pihak usahawantani.com mempelawa semua petani penternak , nelayan dan peniaga berkaitan tani untuk menggunakan perkhidmatan blog usahawantani.com. Anda boleh mengiklan produk anda dilaman ini secara percuma . Marilah sama-sama kita memajukan industri asas tani ini . Hantarkan skrip atau banner iklan anda ke iklan@usahawantani.com Kami akan siarkan iklan anda di blog ini. Anda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai pengguna laman usahawantani.com . Sebagai pengguna berdaftar anda akan sentiasa mendapat maklumat terkini dari kami . Sekian . Pentadbir @ Pulau Tawar Jerantut Pahang

26 December 2007

Bank Pertanian pertimbang lupus hutang mangsa banjir

MUAR 25 Dis. – Bank Pertanian sedang mengkaji kemungkinan untuk melupuskan pinjaman para peminjamnya yang terjejas teruk akibat banjir yang melanda beberapa negeri pada masa ini.
Pengurus Besarnya, Martini Osman berkata, pihaknya sedia mengkaji perkara itu memandangkan banyak petani kecil yang terlibat dan mengalami kerugian.
Beliau yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Bank Pertanian memberitahu, selain melupuskan baki hutang, antara kemudahan lain yang akan diberikan termasuk kemudahan pinjaman semula serta lanjutan tempoh pembayaran.
``Kelonggaran ini bersesuaian dengan klausa perjanjian pinjaman iaitu jika peminjam gagal melunaskan baki pinjaman disebabkan bencana alam.
``Namun, pelupusan baki pinjaman ini perlu dibuat secara permohonan dan kita akan menentukan kesahihannya,'' katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis penyampaian bantuan untuk mangsa-mangsa banjir sumbangan Bank Pertanian kepada Pengerusi Bencana Banjir Parlimen Pagoh, Tahir Mohd. Taat di Kompleks Seri Pekembar Pagoh dekat sini semalam.
Pada majlis itu, Tahir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Bukit Serampang menerima replika cek bernilai RM10,000 daripada Martini sebagai simbolik sumbangan dalam bentuk wang tunai sebanyak RM5,000 dan barangan keperluan harian bernilai RM5,000.
Sehingga semalam, seramai 348 mangsa banjir yang terdiri daripada 85 buah keluarga di Parlimen Pagoh masih ditempatkan di lima pusat pemindahan iaitu di mukim Bukit Kepong, Bukit Serampang dan Lenga.
Menurut Martini, dalam bencana banjir pada penghujung Disember tahun lalu dan awal Januari tahun ini, sebanyak 11,000 mangsa yang memohon telah diluluskan pinjaman.
Daripada jumlah itu juga, katanya, sebanyak RM20 juta pinjaman diberikan kepada petani di Johor dan RM10.7 juta lagi bantuan diberi menerusi Skim Pinjaman Bantuan Mangsa Banjir.
Untuk daerah Muar pula, katanya, sebanyak RM7 juta pinjaman diberikan kepada petani yang kerugian akibat kerosakan tanaman dan peralatan pertanian.
Bagaimanapun, katanya, untuk banjir di Pantai Timur, Johor dan Kedah, pihaknya tidak menerima permohonan melupuskan pinjaman, sebaliknya hanya permohonan melanjutkan tempoh bayaran diterima.
``Dana yang diberikan menerusi pinjaman itu adalah melalui Bank Negara Malaysia dan Bank Pertanian adalah agen pinjaman itu.
``Setiap permohonan yang dibuat, pegawai bank akan melawat ke lokasi projek untuk memastikan kesahihannya,'' jelasnya.
Sementara itu, menurut Martini, bantuan untuk mangsa banjir yang diberikan hari ini ialah bagi meringankan beban mangsa banjir khususnya di Parlimen Pagoh.
Pihaknya, kata Martini, akan menyampaikan bantuan dalam bentuk yang sama kepada mangsa banjir di Parlimen Pekan di Pahang, hari ini. - Utusan

usahawantani.com

2 comments:

Mrs Rebecca September 19, 2017 at 2:56 AM  

Kami adalah organisasi yang ditubuhkan untuk membantu orang yang memerlukan
bantuan seperti bantuan kewangan. Jadi, jika anda melalui kewangan
Masalahnya, jika anda mengalami kekacauan kewangan dan memerlukan dana
memulakan perniagaan anda sendiri atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang atau bayar
bil, mulakan perniagaan yang baik atau anda merasa sukar
dapatkan modal pinjaman dari bank tempatan, hubungi kami hari ini melalui e-mel
rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

"Jadi, jangan biarkan peluang ini berlalu,
Anda dinasihatkan untuk melengkapkan dan mengembalikan butiran di bawah ..

Nama anda: ______________________
Alamat Anda: ____________________
Negara anda: ____________________
Tugasan anda: __________________
Amaun pinjaman yang diperlukan: ______________
Tempoh pinjaman: ____________________
Pendapatan bulanan: __________________
Nombor telefon mudah alih: ________________
Adakah anda memohon pinjaman terdahulu: ________________
Sekiranya anda memohon pinjaman terlebih dahulu, di manakah anda dilayan dengan jujur? ...

Bertindak cepat dan keluar dari tekanan kewangan, huru hara, dan cabaran
hubungi FIRM PINJAMAN REBECCA WILLIAMS hari ini melalui e-mel:
rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

Daftar Ahli Usahawantani

Followers

IKLAN 1

Ruang iklan untuk disewa

IKLAN 2

Ruang Iklan untuk disewa
PELUANG KERJASAMA

Pihak Portal Usahawantani.com dan Akademi Usahawantani sedang dalam proses menyemak dan menilai kembali kursus-kursus UsahawanTani yang dianjurkan oleh pihak kami . Kami menjemput semua pengusaha-pengusaha yang berpengalaman ATAU baru dalam mengendalikan kursus-kursus usahawantani untuk berkerjasama atau menjadi panel kami . Sila hantarkan proposal anda kepada Pengurus Akademi UsahawanTani di email akademi@usahawantani.com . Maklumat yang mesti ada dalam proposal anda ialah :
1. Nama Anda / Syarikat
2. Alamat
3. Bidang UsahaTani
4. Kandungan Kursus
5. Bilangan Hari
6. Kos Kursus
7. Lokasi Kursus
8. Pengalaman
9. Cadangan kaedah kerjasama (option)


Daftar Ahli Usahawantani

Borang Pendaftaran

Nama
Email
No Handphone (e.g 019-1234567)
Lokasi (e.g Bandar/Negeri)
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ]


Nota : Selepas menekan butang 'Daftar' sila lihat email anda untuk kepastian bahawa pendaftaran anda telah diterima oleh pihak kami.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP